Hem
Dating för aktiva 50-plussare
Hem Facts & figures Medlemsberättelser Hur fungerar det?
torsdag 28 december 2017

Får man vara en "Ovetyp" mot andra?

 

 

 


Är det okej att vara vresig och elak mot andra
på grund av egen sorg?Såg filmen om Ove, som många har sett, och många har tyckt om.

Tanken som slog mig, var att hur kunde så många tycka så mycket om Ove, ja av publiken alltså.

Vad är det för fel på mig, som tycker att det inte är okej att vara vresig och elak mot andra människor på grund av egen sorg. Det skall man väl aldrig vara, är väl inte okej. Då får man nog stänga in sig i ett rum och vara vresig och elak lite i egen ensamhet först, innan man går ut och möter andra. Eller ta hjälp och säga som det är.


Jag har mött några "Ovetyper" i mitt liv. Framförallt när jag jobbade i butik och träffade på tusentals människor varje vecka. En del med bara ett hej, eller några andra artighetsfraser i kassan. Andra med lite längre konversation. Och så den här "Ovetypen" som aldrig visade ett leende eller vänlighet, utan tycktes göra allt för att hitta något att klaga på och detta med sådan kraft att saliven nästan skvätte om munnen, på dem alltså, och inte på grund av att det vattnades i munnen.

Nej det var det ena felet efter det andra, samma örongnisslande visa var dag. Kanske min tinnitus startade där och då. Kan tänkas... och höras, nu långt senare.

Tillbaka till typen, han Ove.... Eller rättare sagt, till en av mina kunder, namnet förblev okänt.
En dag, då han var dag under lång tid gnäll, skällt och fräst åt mig, och jag bara tagit emot och försökt lindra ilskan med några lena förklaringar, så fick jag nu denna dagen nog. Jag behövde inte ens samla mod till mig, utan det bara sprack för mig, och ut kom en egen svada och förklaring till honom (Ovetypen), att eftersom det inte fanns NÅGOT i butiken som var till belåtenhet, så hänvisade jag till butiken mitt emot, på andra sidan gatan. De hade säkert ett sortiment som passade bättre. För varför skall du (sade jag till Ovemannen), varför skall du komma hit till denna butik var dag, då du vet redan innan att det inte finns det du önskar och för att uttryckligen personligen till mig, få förklara detta på ett inte helt charmigt sätt?

Ja, nu kanske jag inte kommer ihåg ordagrant hur orden som flög ur mig var, men något i den stilen i alla fall. Sedan vände jag på klacken och gick därifrån. Kvar stod väl han med kanske både långnäsa och blossande röda kinder, vad vet jag, jag gick ju...


Efter den dagen, så förändrades allt. Ja inte allt, men allt med "Ove". Han fortsatte att komma. Han handlade i tysthet. Han gick genom kassan, betalade och höll inne med elakheter. Han till och med ibland log, och sa någon artighetsfras till mig. Behövde han hjälp, fick han det av mig. Och fanns inte det han ville ha, så tog han något annat likvärdigt utan tjafs. Det handlade ju faktiskt bara om småsaker som märke på förpackningarna eller storlek ibland. Har man tänkt att köpa 2-pack Edet toarullar, så kan det ju gå bra med 2-pack Lambi eller 4-pack Edet också. Så små orsaker hade tidigare triggat "Oves" humör, men inte längre. Inte i min närvaro i alla fall. Nu log han och hejade på mig istället.


Kan så vara att även han mist en fru, eller hund eller vad som helst, som satt honom i sorg.

Men det är inte för den sakens skull okej att vara vresig och elak mot andra.


Bjud på ett leende istället!

<3
skriven av Amari8 - 525 läsare

omdöme i genomsnitt 4/5 (1 Röst)

För att kunna kommentera bloggen måste du vara medlem på 50plusmatch.se!
Skriv in dig gratis!<< Startsida

Om 50plusmatch - Sekretesspolicy - Villkor - Vanliga frågor - Kontakt

Mobila sidan
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.se